Naar aanleiding van onze vorige blogs over waar je kan checken of je emailaccount gehackt is en wat je daarna moet doen kijgen we vragen over "Hoe doen hackers dat, gegevens stelen?".
Er zijn vele manieren waarop hackers onze gegevens (proberen) te stelen, hieronder worden er drie beschreven.
De eerste manier is datadiefstal tijdens serveraanvallen. Dit zijn grootschalige hackaanvallen op bedrijven. Hackers zoeken een gat in het beveiliging van het computersysteem van het bedrijf om zo (in dit geval) persoonlijke gegevens te stelen van de gebruikers. Soms stelen de criminelen miljoenen kant-inloggegevens. Omdat veel gebruikers een wachtwoord gebruiken voor verschillende accounts kan de hacker met de gestolen gegevens ook toegang krijgen tot andere websiteaccounts. Aangezien aanvallen van hackers pas bekend worden nadat het heeft plaatsgevonden is het van belang om direct je wachtwoorden te wijzigen in nieuwe unieke wachtwoorden.
De tweede manier is phishing via vervalste e-mail. Hierbij worden emails verstuurd door spambots. Een spambot is een stukje software die ontworpen is door criminelen om een grote hoeveelheid ongewenste emailberichten te versturen, beter bekend als spamberichten. Deze berichten proberen de ontvangers ertoe te verleiden om persoonlijke gegevens in te voeren op een valse website. Vaak zien de emails er betrouwbaar uit, ze lijken op een authentieke site van bijvoorbeeld een bank, paypall of onlinewinkels. Indien je daar je wachtwoorden achterlaat komen ze terecht bij de internetcriminelen.
Een andere methode die cybercriminelen gebuiken om gevoelige gegevens te bemachtigen is een malware-aanval. Je krijgt een email, met een gevaarlijk bestand bijgevoegd in de mail als zogenaamd onschuldige bijlage. Als je deze bijlage opent wordt er een malware geinstalleerd op je computer. Meestel inclusief een keylogger of een spyware. Deze programma's draaien zonder dat je het in de gaten hebt op je computer en scannen gevoelige gegevens zoals wachtwoorden. De meest effectieve bescherming tegen spyware is een virusbeschreming die je regelmatig moet updaten en een firewall. Maar ook als gebruiker moet je goed opletten wat je opent. Vertrouw je het niet? Niet openen! Ook al ben je nog zo nieuwschierig!